Glavna uloga Centra je, kroz edukaciju,  podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite. Na oko 1.000 m² svoje mjesto pronašli su interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji. Centar je izgrađen na mjestu  starog, u ratu devastiranog motela.

Centar za prihvat i informiranje posjetitelja obuhvaća 3 zone:

Zona A – Centar za posjetitelje, koji se sastoji od višenamjenske dvorane, caffe bar-a, izložbene dvorane, speleološkog centra (laboratorija i smještanih jedinica), uredskih prostora i uprave te prostora za učenje i druženje. U Centru   za posjetitelje osigurava se prihvat i edukacija većeg broja posjetitelja, te omogućuje uredski i stručni rad službi tijela koje upravljaju centrom.  U navedenim prostorno-programskim sklopovima predviđa se prihvat do oko 150 posjetitelja istovremeno, dok se u prostoru otvorene učionice (atrija) može očekivati i organizirani prihvat do 200 posjetitelja u svrhu edukacije i promocije vrijednosti zaštićenog područja. Građevina je organizirana na tri etaže oko centralnog atrijskog dvorišta.

Zona B – Odmorište s parkiralištem sadrži preko 60 parkirnih mjesta za automobile i autobuse, informacijski centar sa suvenirnicom te garderobu i sanitarne prostore za posjetitelje.

Zona C – Sastoji se od višenamjenskog platoa na kojima je predviđena prodaja i prezentacija lokalnih proizvoda i suvenira.

  Centar za posjetitelje - Sve