U sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život" u četvrtak, 27. srpnja 2023., u rad je pušten automatski vanjski defibrilator (AVD) na lokaciji ispred ulaza u Donju Cerovačku špilj. Uređaj je predala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, gđa Maja Grba-Bujević koja je naglasila je da je Park prirode Velebit prepoznao važnost programa "Pokreni srce-spasi život" te ispunio sve uvjete za postavljanje i puštanje u rad AVD uređaja koje im je donirao HZHM i koji će sigurno dodatno doprinijeti sigurnosti posjetitelja i šire zajednice.

Svi djelatnici Cerovačkih špilja su osposobljeni za rad s AVD-om od strane Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije. Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pomognu svojim bližnjima i prije dolaska hitne medicinske službe. Donirani AVD uređaj uključen je u Mrežu AVD-a RH.

KINO NA OTVORENOM U CEROVAČKIM ŠPILJAMA

Kada: 28.7.2023 (petak) u 21.00 sati

Gdje: Cerovačke špilje

Organizator: Općina Gračac i Park prirode Velebit - Cerovačke špilje

Prikazivanje animiranog filma za djecu u sklopu Kulturnog ljeta koje smo morali odgoditi zbog nevremena prebacujemo na petak 28.7.2023 u 21.00 sati.

U sklopu Kulturnog ljeta u Gračacu u prostoru Cerovačke špilje prikazuje se animirani film za djecu i odrasle Cvrčak i Mravica. Sinkroniziran!

Nadahnut je poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea, Cvrčak i mrav.

Za svu djecu koji nemaju prijevoz a žele uživati u filmu osiguran je besplatan prijevoz do Cerovačkih špilja te povratak natrag poslije filma od strane Prijevoznički obrt TOMIĆ. Potrebno doći u 20.30 sati na parking zgrade Općine Gračac. Prijevoz će čekati do 20.40 sati kad se kreće prema Cerovačkim špiljama.

Naravno, što je film bez kokica, tako da ćemo gledati film uz kokiceUživancija!

Ukoliko netko želi ponesite dekice za utopliti se ako bude hladno

VIDIMO SE!

Djelatnici Cerovačkih špilja su uspješno odradili modularni tečaj „Osnovni postupci održavanja života odraslih (BLS) uz pomoć AVD-a“. Edukaciju je provela glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Ličko -senjske županije gđa Sanja Matanović. Ovim tečajem su naši djelatnici osposobljeni za eventualno pružanje prve pomoći posjetiteljima u slučaju nezgode. 30.travnja je također Nacionalni dan Hitne medicinske službe te ga im ovom prilikom čestitamo.  Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, nakon provedene edukacije, te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te na hrvatskom jeziku daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. Idući korak je zamolba prema Zavodu za Hitnu medicinu da nam isti donira kako bi obogatili i oplemenili poosjetiteljsku strukturu Cerovačkih špilja i boravak naših posjetitelja učinili što sigurnijim.

#pokrenisrcespasizivot #zavodzahitnumedicinu

10.4.2023. je održan prvi "Uskršnji Špiljotrag" u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje. Usprkos buri, velika skupina djece sa svojim roditeljima je prvo obišla Gornju špilju gdje su pronašli najveće jaje (ljusku) u Hrvatskoj a možda i šire. Nakon špilje stazom prema Centru je bila potraga za jajima koje su zatim na radionici ukrašavale vrijedne i kreativne ručice naših malih posjetitelja. Sve smo začinili utrkom sa jajetom u žlici i na kraju smo djecu u zamjenu za ukrase darivali poklonima. Vidjevši dječju radost i kreativnost dobili smo poticaj da idući "Špiljotrag" učinimo još boljim...

Hvala svima na sudjelovanju

POPUNJENO, PRIJAVE ZAVRŠENE

Draga djeco, poštovani roditelji!

10. travnja 2023. godine održava se Uskrsni špiljotrag.

Okupljanje je do 9:30h ispred Centra izvrsnosti Cerovačke špilje nakon čega krećemo u obilazak Gornje špilje gdje ćemo vidjeti ljusku najvećeg jajeta u Hrvatskoj (a možda i šire). U povratku po stazi uskrsni zeko je sakrio pisanice koje će sretne ruke pronaći a potom i ukrasiti u Centru. Kako bi cijelu priču zaokružili načuli smo kako će za vrijedne ruke biti spremni i pokloni iznenađenja. Svi ste pozvani, no nema mjesta za sve. Zato požurite i javite nam se, kako bi uskrsni zeko na vrijeme pripremio poklon za vas! Osim toga, za djecu koja sudjeluju na radionici zeko je već pripremio 15% popusta na ulaznicu u špilju.

Vidimo se! Hop Hop

Danas u gostima Zadarska udruga turističkih vodiča "Donat" na prezentaciji prirodnih atrakcija koje nudi Park prirode Velebit i nakon toga prezentacija i obilazak naših špilja. Radujemo se budućoj suradnji.

Ukupno 16 izbjeglica iz Ukrajine smještenih u hostelu Sveti Rok iskazali su želju da bolje upoznaju kraj u kojem su privremeno smješteni. Tako su danas u organizaciji Službe civilne zaštite Gospić,  Parka prirode Velebit, HGSS-a Stanice Gospić i DVD-a „Velebit“ Lovinac posjetili Cerovačke špilje. U njihovoj ravničarskoj Ukrajini nikada nisu vidjeli špilje pa su poželjeli vidjeti ovaj prirodni fenomen.

Prije ulaska u špilju Ukrajinci su se pomalo čudili kada im je rečeno da sa sebe ne skidaju zimsku odjeću. Iako je danas bilo  srazmjerno toplo, uz stalnu špiljsku temperaturu zraka od 8-10 stupnjeva C topla odjeća u špiljama potrebna je i usred ljeta. Tijekom obilaska špilje čuli su mnogi uzdasi izazvani ljepotom špiljskih uresa, monumentalnih stupova i tišine koju se remetili zvukovi vodenih kapi što su neumorno nastavile graditi stalaktite i stalagmite. 

U veljači, mjesecu ljubavi, u vrijeme kada želimo onima koje volimo pokazati koliko nam je stalo Park prirode Velebit je priredio promotivni vikend za sve zaljubljene i one koji će to tek postati.

18. i 19. veljače 2023. dođite u obilazak Cerovačkih špilja, častimo svaki par jednom besplatnom ulaznicom za ljepšu polovicu. Jedini uvjet tj. izazov je da u špilji pronađete naše „špiljsko srce“. Kažu da se samo srcem dobro vidi ali ipak vi dobro otvorite oči da vam ne promakne. Za one koji su slijepi od ljubavi smo ostavili mali podsjetnik. Nakon obilaska obavezno posjetite našu bogato opremljenu suvenirnicu gdje smo pripremili ograničeno izdanje magneta „Špiljsko srce“ kao uspomenu na ovaj ljubavni izlet.

Radno vrijeme i termine uklazaka potražite na :https://cerovacke-spilje.hr/planiraj-posjet/info/raspored-ulazaka-radno-vrijeme

Nakon velikog interesa za našom radionicom, nažalost moramo zatvoriti rezervacije jer su popunjeni svi termini. Ne brinite, uskoro pripremamo nova iznenađenja.

Pratite naše društvene mreže kako ih ne bi propustili. smile

Draga djeco,

u naše špilje uskoro dolazi poseban gost s dalekog sjevera – Djed Mraz! Djedu su njegovi vilenjaci pričali da postoje špilje u Hrvatskoj u kojima je priroda napravila njegov kip, pa je došao provjeriti istinitost tih tvrdnji. Djecu koja mu se pridruže Djed će nagraditi prigodnim poklonima!

Prije nego nam Djed doputuje, planiramo ga iznenaditi s okićenim borom – tu ćemo trebati vašu pomoć u izradi raznih božićnih ukrasa. Veselimo se vašem dolasku! Povedite i svoje roditelje!

KAD: 10. i 11. prosinca 2022.

GDJE: Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, Grab 70, Gračac

ŠTO: - radionica izrade božićnih ukrasa i kićenje bora u centru

         - obilazak špilje s vilenjacima gdje vas čeka Djed Mraz s poklonima za najmlađe

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje je 15.06. otvorio svoja vrata za sve posjetitelje.

Dođite i posjetite podzemni svijet Velebita...