Mnoštvo dobre energije i puno slatkih poklona, tako je bilo i na ovogodišnjem drugom po redu “Uskrsnom špiljotragu” u Cerovačkim špiljama, gdje su najmlađi ljubitelji ovih jedinstvenih prirodnih ljepota, osim u avanturi kroz Gornju Spilju, uživali i u kreativnoj radionici izrade uskrsnih jaja, ali i potrazi za slatkim poklonima.

U petak 26. siječnja 2024. je u centru izvrsnosti Cerovačke špilje održana radionica ZELENI STEM.

Program se sastojao od dva predavanja:

1. Razvoj Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u kontekstu suvremenog znanstvenog obrazovanja i zelenog STEM-a je održao doc. dr. sc. g. Dalibor Paar

2. Predstavljanje tri obrazovna programa znanstvenog obrazovanja koji se mogu odmah implementirati u centar izvrsnosti Cerovačke špilje koje je održala Ana Ercegovac, mag. geol.

Nakon predavanja su nam naši dragi gosti predavači i praktično prezentirali materijale i pomagala za navedene obrazovne programe. Radionicu smo na kraju zaokružili posjetom Cerovačkim špiljama gdje su nam naše znanje dodatno obogatili naši gosti znanstvenici.

#Cerovačkešpilje #Grab #Gračac #Velebit #PPVelebit #Hrvatska #Croatia #croatiafulloflife #parkovihrvatske #parksofcroatia #PMF

Izložba CEROVAČKE ŠPILJE - NEKAD I DANAS

 

Javna ustanova Park prirode Velebit u suradnji s obitelji Turkalj izložila je fotografije Donje Cerovačke špilje od kojih sedam čine fotografije iz privatne arhive inženjera Nikole Turkalja, snimljene 1916. godine. Drugih sedam fotografija, autorice Marije Petry, daje prikaz trenutnog stanja istih lokaliteta koje je Turkalj zabilježio prije više od 100 godina.

Iako je proces stvaranja siga i dalje aktivan, ove špilje su i nakon jednog stoljeća još uvijek prepoznatljive u svom izvornom naličju.

 

OBZOR, 1914.

“...Nada me nije prevarila, dapače sva moja očekivanja bila su nadmašena, jer Ninograd, to novo podzemno velebitsko čudo stajalo je bez para pred mojim očima...”

N. Turkalj

Draga djeco,

Bliži nam se Božić , a mi za vas pripremamo radionicu sa vilenjacima! Dođite u subotu 16. prosinca u naš Centar izvrsnosti Cerovačke špilje i zajedničkim snagama ukrasimo bor. Potom ćemo se zaputiti u špilju gdje nas očekuje poseban gost. Sigurni smo da znate o kome se radi!

Veselimo se vašem dolasku, povedite i roditelje!

#Cerovačkešpilje #CICŠ #BožićnabajkauCerovačkimšpiljama #Božić #radionica #radionicasvilenjacima

Park prirode Velebit je zadnji vikend u listopadu organizirao višednevno svečano obilježavanje 110. godišnjice otkrića Cerovačkih špilja.

Program u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje je počeo u petak 27.11.2023. kroz predavanja o značaju željeznice u otkriću špilja, o životu i djelu Nikole Turkalja, inžinjera koji ih je otkrio prilikom radova na pruzi  te o najnovijim arheološkim istraživanjima. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu vezano za izgradnju  Ličke pruge te izložbu arheoloških artefakata izuzetith iz špilja. 

Iznimno nam je drago što su ovim događajima nazočili predstavnici obitelji Turkalj – njegova kći Zorica i unuk Zoran.

U subotu 28.10.2023. smo ugostili putnike iz Zagreba koji su do Gračaca doputovali vlakom i za koje je pripremljen poseban program obilaska špilja, izložbe, ponude lokalnih OPG-ova, nastup KUD-a Gračac a provedena je i radionica za najmlađe posjetitelje špilja i na kraju zasluženi ručak za sve koji je osigurala Općina Gračac kojoj ovom prilikom zahavljujemo na tome. Uz sve to cijeli vikend su vrijedile akcijske cijene obilaska špilja a 30.10. 2023.  smo imali Dan otvorenih vrata uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

 Atmosferu s navedenih događanja će vam prenijeti fotografije iz naše foto galerije.

U sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život" u četvrtak, 27. srpnja 2023., u rad je pušten automatski vanjski defibrilator (AVD) na lokaciji ispred ulaza u Donju Cerovačku špilj. Uređaj je predala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, gđa Maja Grba-Bujević koja je naglasila je da je Park prirode Velebit prepoznao važnost programa "Pokreni srce-spasi život" te ispunio sve uvjete za postavljanje i puštanje u rad AVD uređaja koje im je donirao HZHM i koji će sigurno dodatno doprinijeti sigurnosti posjetitelja i šire zajednice.

Svi djelatnici Cerovačkih špilja su osposobljeni za rad s AVD-om od strane Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije. Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pomognu svojim bližnjima i prije dolaska hitne medicinske službe. Donirani AVD uređaj uključen je u Mrežu AVD-a RH.

KINO NA OTVORENOM U CEROVAČKIM ŠPILJAMA

Kada: 28.7.2023 (petak) u 21.00 sati

Gdje: Cerovačke špilje

Organizator: Općina Gračac i Park prirode Velebit - Cerovačke špilje

Prikazivanje animiranog filma za djecu u sklopu Kulturnog ljeta koje smo morali odgoditi zbog nevremena prebacujemo na petak 28.7.2023 u 21.00 sati.

U sklopu Kulturnog ljeta u Gračacu u prostoru Cerovačke špilje prikazuje se animirani film za djecu i odrasle Cvrčak i Mravica. Sinkroniziran!

Nadahnut je poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea, Cvrčak i mrav.

Za svu djecu koji nemaju prijevoz a žele uživati u filmu osiguran je besplatan prijevoz do Cerovačkih špilja te povratak natrag poslije filma od strane Prijevoznički obrt TOMIĆ. Potrebno doći u 20.30 sati na parking zgrade Općine Gračac. Prijevoz će čekati do 20.40 sati kad se kreće prema Cerovačkim špiljama.

Naravno, što je film bez kokica, tako da ćemo gledati film uz kokiceUživancija!

Ukoliko netko želi ponesite dekice za utopliti se ako bude hladno

VIDIMO SE!

Djelatnici Cerovačkih špilja su uspješno odradili modularni tečaj „Osnovni postupci održavanja života odraslih (BLS) uz pomoć AVD-a“. Edukaciju je provela glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Ličko -senjske županije gđa Sanja Matanović. Ovim tečajem su naši djelatnici osposobljeni za eventualno pružanje prve pomoći posjetiteljima u slučaju nezgode. 30.travnja je također Nacionalni dan Hitne medicinske službe te ga im ovom prilikom čestitamo.  Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, nakon provedene edukacije, te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te na hrvatskom jeziku daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. Idući korak je zamolba prema Zavodu za Hitnu medicinu da nam isti donira kako bi obogatili i oplemenili poosjetiteljsku strukturu Cerovačkih špilja i boravak naših posjetitelja učinili što sigurnijim.

#pokrenisrcespasizivot #zavodzahitnumedicinu

10.4.2023. je održan prvi "Uskršnji Špiljotrag" u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje. Usprkos buri, velika skupina djece sa svojim roditeljima je prvo obišla Gornju špilju gdje su pronašli najveće jaje (ljusku) u Hrvatskoj a možda i šire. Nakon špilje stazom prema Centru je bila potraga za jajima koje su zatim na radionici ukrašavale vrijedne i kreativne ručice naših malih posjetitelja. Sve smo začinili utrkom sa jajetom u žlici i na kraju smo djecu u zamjenu za ukrase darivali poklonima. Vidjevši dječju radost i kreativnost dobili smo poticaj da idući "Špiljotrag" učinimo još boljim...

Hvala svima na sudjelovanju

POPUNJENO, PRIJAVE ZAVRŠENE

Draga djeco, poštovani roditelji!

10. travnja 2023. godine održava se Uskrsni špiljotrag.

Okupljanje je do 9:30h ispred Centra izvrsnosti Cerovačke špilje nakon čega krećemo u obilazak Gornje špilje gdje ćemo vidjeti ljusku najvećeg jajeta u Hrvatskoj (a možda i šire). U povratku po stazi uskrsni zeko je sakrio pisanice koje će sretne ruke pronaći a potom i ukrasiti u Centru. Kako bi cijelu priču zaokružili načuli smo kako će za vrijedne ruke biti spremni i pokloni iznenađenja. Svi ste pozvani, no nema mjesta za sve. Zato požurite i javite nam se, kako bi uskrsni zeko na vrijeme pripremio poklon za vas! Osim toga, za djecu koja sudjeluju na radionici zeko je već pripremio 15% popusta na ulaznicu u špilju.

Vidimo se! Hop Hop

Danas u gostima Zadarska udruga turističkih vodiča "Donat" na prezentaciji prirodnih atrakcija koje nudi Park prirode Velebit i nakon toga prezentacija i obilazak naših špilja. Radujemo se budućoj suradnji.

Ukupno 16 izbjeglica iz Ukrajine smještenih u hostelu Sveti Rok iskazali su želju da bolje upoznaju kraj u kojem su privremeno smješteni. Tako su danas u organizaciji Službe civilne zaštite Gospić,  Parka prirode Velebit, HGSS-a Stanice Gospić i DVD-a „Velebit“ Lovinac posjetili Cerovačke špilje. U njihovoj ravničarskoj Ukrajini nikada nisu vidjeli špilje pa su poželjeli vidjeti ovaj prirodni fenomen.

Prije ulaska u špilju Ukrajinci su se pomalo čudili kada im je rečeno da sa sebe ne skidaju zimsku odjeću. Iako je danas bilo  srazmjerno toplo, uz stalnu špiljsku temperaturu zraka od 8-10 stupnjeva C topla odjeća u špiljama potrebna je i usred ljeta. Tijekom obilaska špilje čuli su mnogi uzdasi izazvani ljepotom špiljskih uresa, monumentalnih stupova i tišine koju se remetili zvukovi vodenih kapi što su neumorno nastavile graditi stalaktite i stalagmite.