Kako bismo očuvali ovaj jedinstveni geomorfološki spomenik prirode potrebno je pridržavati se određenih pravila ponašanja.

Cerovačke špilje su „žive“, tj. proces stvaranja siga još uvijek traje stalnim djelovanjem vode. Za nastanak jednog milimetra sigastih ukrasa potrebno je oko 10 godina, a ponekad čak i nekoliko desetljeća. Stoga, ne dirajte i ne oštećujte špiljske ukrase kako ne biste omeli tisućljetno djelovanje prirode.

Iako potičemo znatiželju i kreativnost, ipak, zbog vlastite sigurnosti i u cilju očuvanja Cerovačkih špilja, ne silazite sa staze i pridržavajte se uputa vodiča. Svu znatiželju pretočite u pitanja upućena vodiču koji će vam dati iscrpne odgovore.

Prilikom posjeta Parku prirode „Velebit“ i Cerovačkim špiljama molimo da se ponašate s poštovanjem prema okruženju u kojem se nalazite i da se suzdržite od stvaranja nepotrebne buke. Bukom uznemirujete ostale posjetitelje, a nećete moći ni kvalitetno pratiti vođenje.

U Cerovačkim špiljama fotografiranje i snimanje kamerom je dopušteno samo bez upotrebe blica kako se ne bi uznemiravala osjetljiva špiljska fauna. 

Ulazak pasa i ostalih kućnih ljubimaca u špilje nije dopušten.

I na kraju, iako znamo da su naši posjetitelji ljubitelji prirode i da će se ponašati s poštovanjem prema špiljama, ipak napominjemo zadnje pravilo: svako onečišćavanje unutrašnjosti špilja je nedopustivo. Smeće možete istresti na za to predviđeno mjesto.

Za cijelo vrijeme svog boravka u Cerovačkim špiljama dužni ste imati ulaznicu i pokazati je na zahtjev službenih osoba Javne ustanove.

  Planiraj posjet - Sve