Planirate li izlet od kojeg očekujete otkrivanje novih i zanimljivih destinacija svakako posjetite Zavratnicu - „značajni krajobraz“ i jednu od najljepših uvala hrvatske obale.

Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m. Nastala je u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima, te sadnjom drveća i niskog raslinja. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite.

Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Nije onda ni čudno da privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Cerovačke špilje - Zavratnica1
Cerovačke špilje - Zavratnica2
Cerovačke špilje - Zavratnica3
Cerovačke špilje - Zavratnica4
Cerovačke špilje - Zavratnica5
Cerovačke špilje - Zavratnica6
Cerovačke špilje - Zavratnica7
Cerovačke špilje - Zavratnica8
Cerovačke špilje - Zavratnica9l
  PP Velebit - Turistička ponuda - Sve